A letter to god class 10 NCERT Solutions

Spread the love

A letter to god class 10 NCERT Solutions: is a short story written by G.L. Fuentes. It is the first chapter of  The first flight book of class 10. Here I have solved only important question answers that have more possibility to be asked in the final examinations. For better knowledge, we have decided to solve the MCQ questions first, after that fill in the blanks then the most important short and long question answers.

A letter to god class 10 NCERT Solutions Important multiple questions answers 

Ques.1. Where is Lencho’s house set?

(a) on the hill
(b) on the plane
(c) on the plateau
(d) none of these

Ques.2. Lencho was a hard-working                        .

(a) labor
(b) servent
(c) employee
(d) farmer

Ques.3. What had Lencho hoped for?

(a) money
(b) rain
(c) food
(d) none of these

Ques.4. Lencho’s older boy was                       in the field.

(a) playing
(b) sitting
(c) running
(d) working

Ques.5. What did Lencho say about the raindrops when the rain began?

(a) new coins
(b) big stones
(c) wealth
(d) none of these

Ques.6. How Lancho’s crop was ruined?

(a) rain
(b) hailstones
(c) Flooding
(d) none of these

Ques.7. Why did Lencho become sad?

(a) because he had no money.
(b) because his field was ruined.
(c) because he was a farmer
(d) None of these

Ques.8. How much money did the Lencho ask from God?

(a) 50 pesos
(b) 60 pesos
(c) 75 pesos
(d) 100 pesos

Ques.9.  How much money did Lencho receive? 

(a) 70 pesos
(b) 75 pesos
(c) 90 pesos
(d) 100 pesos

Ques.10. Who does Lencho have complete faith in?

(a) on his friend 
(b) on this wife
(c) on God
(d) on his neighbor

Match the answer of the above questions 1-a, 2-d, 3-b, 4-d, 5-a, 6-b, 7-b, 8-d, 9-a, 10-c

Fill in the blanks: A letter to god class 10 NCERT Solutions

  1.  The                      replayed Lencho’s letter. (God/Postmaster)
  2. The field was white as if covered with                      (water/salt)
  3. The corn was totally                            (destroyed/sold).
  4.  When the hell stopped, Lencho’s heart was filled with                          (joy/sorrow)
  5. Lencho showed not the slightest surprise on                           the money. (losing/seeing)

Match the answer to the above questions: 1-Postmaster, 2-salt, 3-destroyed, 4-sorrow, 5- seeing.

A letter to God Important Questions Answers:

Ques:1. What did Lencho hope for?
Ans: Lencho hoped for water in the form of rain. He was a hard-working farmer. He sowed his field and he had a great expectation from it. But it needed a downpour or a shower.

Ques:2. Why did Lencho say the raindrops were like ‘new coins’?
Ans: Lencho needed the rain for his field to get a good harvest. When the rain started he symbolized the rain as new coins. Because the rain might increase the quantity of his harvest and he would get more money by selling them. 

Ques:3. How did the rain change? What happened to Lencho’s fields?
Ans: Lencho was very happy when it started raining but suddenly a strong wind began and the rain turned into a hailstorm and thus the hail destroyed Raghu’s crop. There was not even a single grain left in Lencho’s field, all the crops were ruined.

Ques:4. What were Lencho’s feelings when the hail stopped?
Ans: When the rain stopped, Lencho saw that his field was full of snow and the hailstorm had completely ruined his crop. It filled his heart with sadness as he had not enough money to support his family. There was nothing left to feed his family.

Ques:5. Who or what did Lencho have faith in? What did he do?
Ans: Lencho believed a lot in God. Whenever he had any trouble, he used to remember God. He said that God sees all and takes care of everyone. He had such faith in God that when he was in trouble, he wrote a letter to God and asked a hundred pesos. He also promised that when he would have money, he would return him.

Ques:6. Who did read Lencho’s letter?
Ans: The post office employee did not know God’s address because no such address existed. Seeing the address, he laughed and showed it to the postmaster. The postmaster was surprised to see the trust of the Lencho but he did not make fun of him. He opened the letter and read it.

Ques:7. What did the postmaster do when he read the letter?
Ans: Ans: The postmaster was a noble person. He did not make fun of Lencho’s letter. He respected the letter. He understood the problem of Lencho when he was in trouble and in God’s place he answered him. Lencho needed 100 pesos. The postmaster Sent only 70 pesos because he didn’t have enough money. He had also signed God on that letter.

Ques:8. Was Lencho surprised to find a letter for him with money in it?
Ans: No, When Lencho opened the envelope, he was not the slightest surprised because he had full faith in God. He knew God would reply to his letter. But he got angry because he got only 70 pesos while he asked for 100 pesos. He thought one of the Post office employees stole his money.

Ques:9. Who does Lencho have complete faith in? Which sentences in the story tell
you this?

Ans: Lencho was a gullible farmer, he had great faith in God. He said that the eye of God is made in such a way that he can see and understand everything. He also said that God never lets anyone die of hunger. He helps everyone in trouble. When Lencho was in trouble, he decided to write a letter to God asking him for 100 pesos.

Ques:11. Why does the postmaster send money to Lencho? Why does he sign the letter ‘God’?
Ans: The postmaster was a nobleman so he didn’t make fun of Lencho’s letter. The postmaster had never met any person in his life who has immense faith in God. Lencho was the first person in his life who write a letter to God. He didn’t want to break Lencho’s great trust. So he decided to reply to the letter in place of God. He also signed the letter in the name of God so that Lencho would believe that the letter was sent by God himself.

******End******

If you want to ask any kind of question or want to give any suggestion, then definitely write your comment in the message box, we will answer your questions soon. And if you are a student of 11th and 12th and you are studying arts faculty then you can join our other Website Jharkhand Pathshala, here you will get free notes available.

Also, Read

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.