Keeping Quiet Class 12 Summary and Questions Answers

Spread the love

Keeping Quiet Class 12: The party is about how it is necessary to keep quiet sometimes. It can solve our many troubles. So here we discuss this poetry. At first, we read the poetry, its summary, and then we will solve some questions answers. All the questions are very important for the final examinations. All have been solved according to the new updated syllabus.

Keeping Quiet About the author

Keeping Quiet is written by Pablo Naruda ( 1904 – 1973). It is his pen name of Neftali Ricardo Reyes Basoalto. He was born in the town of Parral in Chile. In this poem, Neruda talks about the necessity of quiet introspection and creating a feeling of mutual understanding among human beings.

Keeping Quiet by Pablo Neruda

Now we will count to twelve
and we will all keep still
for once on the face of the earth,
let’s not speak in any language;
let’s stop for a second,
and not move our arms so much.

It would be an exotic moment
without rush, without engines;
we would all be together
in a sudden strangeness.

Fishermen in the cold sea
would not harm whales
and the man gathering salt
would not look at his hurt hands.

Those who prepare green wars,
wars with gas, wars with fire,
victories with no survivors,
would put on clean clothes
and walk about with their brothers
in the shade, doing nothing.

What I want should not be confused
with total inactivity.

Life is what it is about…
If we were not so single-minded
about keeping our lives moving,
and for once could do nothing,
perhaps a huge silence
might interrupt this sadness
of never understanding ourselves
and of threatening ourselves with
death.

Now I’ll count up to twelve
and you keep quiet and I will go.

Keeping Quiet Summary

Through this poem, Pablo Neruda wants to make us keep still because there is a lot of hustle and bustle. He tried to make us understand the necessity of keeping Quiet. He urges the fishers not to harm whales living in the cold sea. People gathering salt should stop once and must look at their hurt hands. All the noises of engines and every kind of hustle and bustle should stop once. Pablo Neruda wants us to keep still while counting up to twelve. And if it happens, it would be an exotic moment. Pablo Neruda says that people who are preparing for wars should stop once. When everything seems dead, perhaps the Earth can teach us to stay alive.

Important Questions Answers

1. Who is the author of “Keeping Quiet”?
Ans:- Pablo Neruda.

2. What does the poet want from us in “Keeping Quiet”?
Ans:- The poet Pablo Neruda wants us to keep quiet once until he counts up to twelve. He wants to understand the necessity of keeping still.

3. What will be an exotic moment?
Ans:- When everything will keet still and every hustle and bustle will stop for once then it will be an exotic moment. He says that he will count up to twelve and we all keep still then it will be an exotic moment.

4. What will count upto twelve and keep still help us achieve?
Ans:- Counting upto twelve and keeping still will help us to enjoy a peaceful and exotic moment. So the poet urges us to keep still once until he counts upto twelve.

5. Why does the poet urge to not speak any language?
Ans:- The poet urges us to not speak any language because languages divide the people. India is one of the best examples of it. It has divided into 28 different states according to the different languages. 

6. What does the ‘twelve’ mean in the poem?
Ans:- The poet symbolizes the ‘twelve’ either twelve hours of the clock or the month of the calendar. People forget to live happily just because of their work. So the poet wants they should take a break for some time.

7. What does the poet ask the fisherman and the man collecting salt to dot What docs In-exactly want to convey by this?
Ans: Pablo Neruda does not want any violence. He asks the fishermen not to harm whales living in the cold seas. He does not want even any self-torturing. He wants the men to care for themselves whose hands are wounded and gathering salt. 

8. What are the different kinds of war mentioned in the poem?
Ans: According to the poet a war has not a result. We stop any kind of war such as Green wars against the environment, wars with gases, and wars with fire. Any kind of war can banish human civilization from the earth. 

Read more lesson

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.