The best Christmas Present in the World Class 8 Questions Answer

Spread the love

The best Christmas Present in the World is a short story written by Michael Morpurgo. This story has been taken from a class 8 ncert book. We tried our best to solve the question for the final examination. All the questions are very important for the board examination. 

The best Christmas Present in the World
Class 8,  Chapter -1
NCERT solution 

Most Important MCQ questions

Q.1. Where did the author buy the roll-top desk from?

(a) junk shop
(b) supper market
(c) showroom
(d) none of these

Q.2. The roll-top desk was:

(a) new
(b) broken
(c) 1 year old
(d) none of these

Q.3. What did the author find in the secret drawer?

(a) money
(b) gold
(c) dimond 
(d) tin box

Q.4. Which occasion did Jim describe in his letter?

(a) Critchmas day
(b) Hollowing day
(c) Independence day
(d) None of these

Q.5. What game was played between Tommy and Fritz?

(a) Hokey
(b) Cricket
(c) Football
(d) Rugby

Q.6. Fritz won by 

(a) 2-1
(b) 3-2
(c) 4-2
(d) 4-3

Q.7. What instrument did Jim play at the party?

(a) Piano
(b) Trumpet
(c) Guitar
(d) Cello

Q.8. How old is Mrs. Macpherson?

(a) 65 years old
(b) 75 years old
(c) 99 years old
(d) 101 years old

Q.9.  Who did Jim Macpherson write the letter to?

(a) his wife
(b) his mother
(c) his sister
(d) none of these

Q.10. Who is the author of the story ‘The Best Christmas Present in the World’?

(a) S. D. Sawant
(b) Satyajit Ray
(c) Michael Morpurgo
(d) None of these

Match the answer: 1-a, 2-b, 3-d, 4-a, 5-c, 6-a, 7-d, 8-d, 9-a, 10-c

Above the MCQ questions are most important for the final examinations. I know there are very few questions in the lesson. But if you liked it then you can join our youtube where you request more notes and questions. We provide you with written and video for both lessons. Join Jharkhand Pathshala

Important Questions Answers that can be asked in the examination Engish Class 8 Chapter 1

Ques: What did the author find in a junk shop?
And: The author found a roll-top desk. It was a rare item that belonged to the nineteenth century. It was made of oak. It was in very bad condition. Almost it was broken but still, it was too expensive.

Ques: What did he find in a secret drawer? Who do you think had put in there?
Ans: The author found a tin box in the secret drawer. It was Jim’s last letter. He wrote this letter to his wife to describe the best moment passed on the battlefield with his enemies. He wrote her it was Christmas day that he celebrated with the German soldiers. His wife, Connie Macpherson put the letter there.

Ques: Who had written the letter, to whom, and when?
Ans: Jim Macpherson had written the letter to his wife. He was a captain in a British army. He wrote this letter on 26 December 1914. He described his happiest moment that he passed a day before with his enemies. 

Ques: Why was the letter written- what was the wonderful thing that had happened?
Ans: Jim Macpherson and his army celebrated Christmas with the enemy soldiers. It was quite strange that never happened in history before. It was the happiest moment of his life that want to share with his wife through a letter.

Ques: What jobs did Hons Wolf and Jim Macpherson have they were not soldiers?
Ans: Before joining the army Hons Wolf was a musician. He used to play cello a the orchestra. And Jim Macpherson was a teacher. Thye shared their past profession while celebrating Christmas on the no man’s land of the battleground. 

Ques: Had Hons Wolf ever been to Dorset? Why did he say he knew it?
Ans: Hons Wolf had never been to Dorest but he knew the place very well. Because he read about Dorset in Hardy’s novel ‘Far from the Madding Crowd’. He knew the English language too. He learned it from his school. 

Ques: Do you think Jim Macpherson came back from the war? How do you know this?
Ans: No, Jim Macpherson never came back home from the war. At the end of the story, we realized he had been still waiting for his coming. 

Ques: Who did Connie Macpherson think her visitor was?
Ans: Connie Macpherson was a very old lady when the author visited her to handed her husband’s letter. She did not recognize him. She thought he was his husband back home from the war. 

There are many questions in the chapter but I solved those that are very important for the examination. If you have any suggestions or questions, you can write in the comment box. And for the class 11 and 12 go to Jharkhand Pathshala.

Also, Read A Gift of Chappals Class 7 Question Answer

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.