The Squirrel Poem class 7 Hindi Summary with Question and Answers

Spread the love

The Squirrel Poem Class 7: The author of this poem is Mildred Bowers Armstrong. This is a very sweet poem that has been written on Squirrel. Here, we describe the Hindi summary of this English poem. We also solved some important questions answer that may have more possibility to be asked in the final examinations. 

The Squirrel

He wore a question mark for tail,
An overcoat of gray,
He sat up straight to eat a nut.
He liked to tease and play,
And if we ran around his tree,
He went the other way.

Vocabulary: question mark- ?, tail- पूंछ, gray- भूरा रंग, sat up- बैठना, straight- सीधा, tease- शरारत करना।

Hindi Summary of the Squirrel Poem class 7: इस कविता में ‘He’ एक गिलहरी को दर्शाया गया है। पहली लाइन में गिलहरी के पूंछ को Question mark ‘?’ के समान बताया गया है। फिर दूसरी लाइन कहता है की गिलहरी का रंग भूरा है। तीसरा लाइन बताता की गिलहरी जब बादाम खाती है तो वो सीधा बैठती है। चौथी लाइन में कहा गया हे की गैलरी को शरारत करना और खेलना बहुत बसंद है। अंतिम लाइन कहता की यदि हम गिलहरी के समीप जाते है तो वो दूसरी ओर भाग जाती है।

English explanation of the Squirrel Poem class 7: In this poem, the author tells the cuteness of a squirrel. He tell that a squirrel has a beautiful tail that looks like a question mark. We can see its beauty when it sits straight. It likes to eat nuts. It lives on a tree and plays around it. It is a very active animal. if someone goes near it climb the tree actively. 

The Squirrel Poem Class 7: Important Questions Answers

Ques:1. Why does the poet say the squirrel “wore a question mark for tail”?
Ans: Squirrel is a very cute animal. Its tail is like a question mark. So the poet says that a squirrel wore a question mark for its tail. 

Ques:2. “He liked to tease and play”. Who is teasing whom? How?
Ans: Squirrel is an active and naughty animal. It teases the people. It charms the people and when the people go near it goes the other way.

Ques:3. What does the squirrel eat?
Ans: Squirrel is a herbivorous animal. It eats a variety of vegetarian food. It likes to eat almonds and nuts. But it likes to eat peanuts the most.

Ques:4. Where does the squirrel live?
Ans: Squirrels like to live on trees. They feel safe to be on the trees. They build their houses on trees and love to play there. Sometimes he comes down from the tree to get his food but again he goes to the tree.

Ques:4. What does a squirrel look like when eating nuts?
Ans: Squirrel looks so cute while eating nuts. It sits straight while eating and its tail becomes like a question mark. This view is very picturesque which people like.

Read the Stanza and Answer the questions

He wore a question mark for tail,
An overcoat of gray,
He sat up straight to eat a nut.
He liked to tease and play,

Ques:1. What is the name of this poem?
Ans: The name of this poem is ‘The Squirrel’.

Ques:2. Who is the author of this poem?
Ans: The author of this poem is Mildred Bowers Armstrong.

Ques:3. How does the squirrel tail look like?
Ans: The Squirrel tail looks like a question mark.

Ques:4. What does squirrel like to eat?
Ans: The squirrel likes to eat nuts.

Ques:5. What is the colour of the squirrel?
Ans: The Squirrel is grey in colour.

Ques:6. Does the Squirrel like to play?
Ans: Yes, the Squirrel likes to tease and play around the tree.

Write a short paragraph on a Squirrel?

A squirrel is a wild animal. It is a very sweet and cute animal. It lives in the tree and on the ground too. It looks like a rat but it has a beautiful bushy tail. It looks very lovely when it sits straight to eat nuts. It is found in every country of the world except Australia and Antarctica. It plays around his burrow and trees. It hides when it sees anyone nearby. 

All NCERT always brings you something new to learn. This lesson has been taken from the ncert English of class 7. All the questions are very important for the examinations. We tried to solve it in a very simple language to understand the students easily. If there any questions and suggessions, you can write us. I will answer you as soon as possible. You can read other lessons of class 7:

Leave a Reply

Your email address will not be published.