Three Questions Class 7 Questions and Answers

Spread the love

Three Questions Class 7: Three Questions is a short story written by Leo Tolstoy. It is chapter 1 of the NCERT Book of Class 7. Here, we provide the best solutions for all NCERT Books. We always take care of the correction of the texts. Still, we suggest that you must follow the book or recheck the text before applying it.

Three Questions
Class-7  Chapter-1
NCERT Solutions

Three Questions Class 7 Important MCQ Questions

  1.  Who has written the story “Three Questions”?
    1.  Robert Frost
    2.  Leo Tolstoy 
    3.  Vasantha Surya
    4.  None of these
  2.  The king was trying to find answers of ___ Questions.
    1. three 
    2. four
    3. five
    4. six
  3. What questions were the king looking for answers to?
    1. What is the right time to begin something?
    2. Which people should he listen to?
    3. What is the most important thing for him to do?
    4.  All of these.
  4.  Many wise men answered his question _______.
    1. similarly
    2. differently
    3. loudly
    4. none of these.
  5. Whom does the king finally decide to seek for the answer?
    1. a teacher
    2. a businessman
    3.  a hermit
    4. a farmer
  6. where did the hermit live?
    1.  in the woods
    2.  in the village
    3.  in the city
    4.  in the palace
  7.  Where did the kind go to meet the hermit?
    1. to the city
    2. to the woods
    3. to the market
    4. to the village
  8.  What was the hermit doing when the kind arrived there?
    1. He was milking the cow.
    2. He was digging the ground.
    3. He was chopping wood.
    4. None of these.
  9.  Why did the kind go to the hermit?
    1. to punish him.
    2. to reward him.
    3. to ask questions.
    4. to help him.
  10.  Who redressed the wounded man?
    1.  The hermit
    2.  The Kind
    3.  The servent 
    4.  None of these.
  11. What did the king drink to the wounded man?
    1. water
    2. medicine
    3. hot milk
    4. wine
  12. what was the relation of the injured man to the king?
    1. Enemy
    2. Servent
    3. Friend
    4. Cousin
  13. Why did the wounded man want to take revenge on the king?
    1. He killed his brother.
    2. He seized his property.
    3. He killed his brother and seized property.
    4. None of these.
  14. who saved the life of the wounded man?
    1. The hermit
    2. The doctor
    3. The king
    4. None of these
  15. Who gave the correct answer to the questions of the king?
    1. The soldier
    2. The messenger
    3. The priest
    4. The hermit

Match the answer to the above MCQ questions.

1-b, 2-a, 3-d, 4-b, 5-c, 6-a, 7-b, 8-b, 9-c, 10-b, 11-a, 12-a, 13-c, 14-c, 15-d.

Important Questions and Answers of “Three Questions” Class 7 Chapter 1 All NCERT Solutions.

Q. 1. Why did the kind want to know answers to three questions?
Ans: The kind wanted to know the answers to the three questions. Those were: what is the right time to begin something? Which people should he listen to? What is the most important thing for him to do? Because he thought he never fails if he knew the answers to these questions.

Q. 2. Why was the king advised to go to magicians?
Ans: A wise man answered the king’s question he must know about the future to decide the right time for doing something. And the magicians only can speak the future so the king advised going to the magicians.

Q. 2. In answer to the second question, whose advice did the people say would be important to the king?
Ans: In answer to the second question, some said that the people most necessary to the king were his councillors; others said, the priests. A few others chose the doctors. And yet others said that his soldiers were the most necessary.

Q. 3. What suggestions were made in answer to the third question?
Ans: In answer to the third question, some suggested the king the science is the most important and some said the fighting and religious worship.

Q. 4. Did the wise men win the reward? If not, why not?
Ans: The kind did not reward the wise men because they could not satisfy the king with their answer.

Q. 5. How did the king and the hermit help the wounded man?
Ans: When the kind and the hermit saw the wounded man, they were shocked to see his blood. He was very injured. They took him into the hut. The king redressed him and drank him fresh water. The hermit helped him too.

Q. 6. Answer the below questions.

    1.  Who was the bearded man?
      Ans: The bearded man was the king’s enemy. The kind killed his brother and seized his property. So he wanted to take revenge on the king.
    2. Why did he ask for the king’s forgiveness?
      Ans: The bearded man was the king’s enemy. He wanted to kill the king but the king saved his life so he asked for the king’s forgiveness.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.